useridguestuseridguestuseridguestERRORuseridguestuseridguestuseridguestuseridguestuseridguest
Charter: Maltézští rytíři - české velkopřevorství (1085-1875) 1930
Fonds > CZ-NA > RM > 1930
Signature: 1930
Zoom image:
Add bookmark
Edit charter (old editor)
30. duben 1393, Zábrdovice
Jaroslav ze Šelmberka (Schelimberg), opat kláštera v Zábrdovicích a konservátor johanitského řádu, oznamuje tasovskému děkanovi a farářům tohoto děkanátu, že exkomunikoval Budalpera, faráře v Cíkháji (in Theotonicali Chinhait), Janka v Bobrůvce (Bobrobka), Michálka v Dolní Bobrové (in Inferiore Bobrovia) a Jiřího v Obci (Obecz), kteří si přivlastnili 40 hřiven grošů pražských desátků náležejících kostelu v Křižanově (Krysans) a špitálu v Brně. Inserovány: 1) list Jana XXII. z 9. října 1319 /IV. rok pontifikátu/ (Avignon), kterým ustanovuje opaty v Louce a Zábrdovicích a děkana olomouckého kostela konservátory johanitského řádu; 2) list Řehoře IX. z 26. srpna 1227/ I. rok pontifikátu/ v němž nařizuje prelátům, aby exkomunikovali ty, kdož poškozují práva johanitského řádu.
Source Regest: Karel BERÁNEK - Věra UHLÍŘOVÁ, Archiv českého velkopřevorství maltského řádu, Inventář SÚA, Díl I. - Listiny 1128 - 1880, sv. 1-4, Praha 1966
 

orig.ano
Current repository
Národní archiv Praha

13 pečetí přivěšených na pergamenových proužcích, 1. a 10. chybí Material: pergamen
Dimensions: 44,5 x 51,2 - 4,1
    Graphics: 
    x
    Editions
    • CDM XII č. 142, s. 130-132.


    Languagelatinsky
    Places
    • Zábrdovice
       
      x
      There are no annotations available for this image!
      The annotation you selected is not linked to a markup element!
      Related to:
      Content:
      Additional Description:
      A click on the button »Show annotation« displays all annotations on the selected charter image. Afterwards you are able to click on single annotations to display their metadata. A click on »Open Image Editor« opens the paleographical editor of the Image Tool.