useridguestuseridguestuseridguestERRORuseridguestuseridguestuseridguestuseridguestuseridguest
Charter: České gubernium - guberniální listiny, Praha (0993-1526) 4747
Fonds > CZ-NA > CGL > 4747
Signature: 4747
Zoom image:
Add bookmark
Edit charter (old editor)
15. červen 1743, Pražský hrad
Marie Terezie, královna uherská a česká, prozatímně ustanoveným radům a nižším úředníkům zemských desk v Českém království: Prohlašuje za neplatná všechna opatření předchozí vzdorovlády, pokud jde o jejich formální stránku, avšak tak, aby se zachovala jejich podstata, pokud neodporuje královské moci a je k prospěchu spravedlnosti, soukromým osobám i veřejnosti, a proto jim (ve 12 bodech) ukládá zrušit kvaterny (1) založené za vzdorovlády, a po přenesení formálně upravených zápisů do starých i nových kvaternů zaslat zrušené kvaterny dvorské kanceláři; upravit formálně a přepsat ostatní instrumenty (vše pouze za plat za písařskou práci a bez vyměření tax). Dále upravuje intabulaci listin, uložených u desk a dosud do nich nezapsaných a řeší jednotlivé speciální případy (kurately rodů von Hartig, Věžníků, Vratislavů, Lamotů, Ottenfeldů, Harlauerů, Losenauů, Erlsfeldů a Schrollenbergů; zvýšení alimentů hr. Morzinové a záležitosti hr. Wiederspergera, Rozhovského a Oberniců).
Source Regest: Karel BERÁNEK - Věra BERÁNKOVÁ, Guberniální listiny (993) 1261 - 1937, Inventář SÚA, Praha 1975
 


Current repository
Národní archiv Praha České gubernium - guberniální listiny (ČG - L);

1 (uzavírací) pečeť pod papírovým krytem (rozpůlená) přitištěna na tergu.Material: papír, sešit o 8 fol (2. - 8. popsány)

    Graphics: 
    x


    Languageněmecky
    Places
    • Pražský hrad
       
      x
      There are no annotations available for this image!
      The annotation you selected is not linked to a markup element!
      Related to:
      Content:
      Additional Description:
      A click on the button »Show annotation« displays all annotations on the selected charter image. Afterwards you are able to click on single annotations to display their metadata. A click on »Open Image Editor« opens the paleographical editor of the Image Tool.